VVD stelt vragen over problemen stadsverwarming Techum - De Zuidlanden

De energie voor warmte en elektriciteit in het eerste buurtschap Techum van De Zuidlanden komt van de koeien van proefboerderij Nij Bosma Zathe, die grenst aan deze nieuwe woonwijk. Het warmtekrachtstation van Essent Warmte in De Zuidlanden is inmiddels 2 jaar operationeel, alle huishoudens in het buurtschap en de school van Techum en Jabikswoude krijgen warmte van deze kleine energiecentrale op biogas. Dit gas wordt op melkveehouderij Nij Bosma Zathe bereid in een mestvergister. Het biogas wordt vervolgens via een leiding naar het Warmtekrachtstation in De Zuidlanden getransporteerd. Door de toepassing van deze duurzame energie wordt meer dan 50% aan CO2-reductie gerealiseerd terwijl de kosten voor de bewoners nooit meer zullen bedragen dan bij de toepassing van conventionele verwarming. De ontwikkeling van dit duurzame energiesysteem is een gezamenlijk project van Gemeente Leeuwarden, GEM De Zuidlanden, Essent warmte en Animal Sciences Group uit Wageningen (Nij Bosma Zathe). De ontwikkeling en toepassing van Biogas op deze schaalgrootte is zeer innovatief en uniek in Nederland. Het is prachtig dat er zo'n ruime reductie mogelijk is, maar het systeem moet wel gebruikersvriendelijk en gegarandeerd functioneren. De kinderziektes moeten er nu toch wel uit zijn!

Bij het inregelen waren er aanvangsproblemen. Het transport en afrekensysteem functioneerden niet. Bij de pioniers, de eerste bewoners van de wijk, leverde dit veel irritaties op. Deze problemen zijn zoals wij hebben begrepen grotendeels opgelost.
Echter deze winter ontstaan er toch weer een aantal technische problemen. Eerst kwam het bericht van de school in Techum die de leslokalen niet warm kon stoken. Na lang aandringen van de schoolleiding en ouders, zijn extra losse nood-gaskachels zijn bijgeplaatst, kunnen de kinderen weer in een redelijke temperatuur les krijgen. Dinsdag 21 december omstreeks 16.30 uur was de hoofdaanvoer van de warmtebron ontregeld. Het vermogen was niet toereikend, de huizen waren koud.
 
De gemeente Leeuwarden verkoopt kavels aan burgers met uitsluitend de mogelijkheid om op dit systeem aan te sluiten. Daarmee is het college wat de VVD betreft daardoor ook medeverantwoordelijk. De VVD fractie Leeuwarden ontving een aantal klachten van bewoners. Naar aanleiding hiervan heeft de VVD de volgende vragen gesteld: meer >>>